Prelistajte Book 52

Ispis

kako nam bog govori?

Napisao/la Biserka Jagunić.

Želimo li upoznati Boga, nije nam dostatno da o njemu slušamo i znamo, nego moramo početi razgovarati s njim, što se ostvaruje molitvom. Moliti znači kontaktirati s Bogom, a početak svakog kontakta jest govor  

Mnogi kršćani još i danas molitvu doživljavaju kao monolog pa se pitaju: „Zar je moguće da Gospodin Bog šuti, da nije istinski sugovornik?” NZ, povijest Crkve, sveci i mistici govore suprotno, svjedočeći o istinskom govoru Božjem... Možda katkada pomišljamo da Bog daje svoje posebne milosti samo malenom broju izabranika, što se ne može reći ni za mistike kroz povijest Crkve, ni za one danas. Podjeljivanje bitnih mističnih milosti nije Bog rezervirao samo za pojedine duše, nego se one udjeljuju prema suradnji duše s milošću.

Molitva ‒ početak svega

Molitva je čast, radost i milost. Ako je dijalog, mora se moći nekako razumjeti Božji odgovor na našu molitvu... Kako bi govor postao razgovor, potrebno je najprije doći u blizinu sugovornika, pronaći zajednički jezik, znati čekati i slušati. Bog je uvijek ovdje, s njegove strane nema problema, potrebno je samo s naše strane otkloniti sve prepreke koje nas sprečavaju, da mi budemo ovdje. Zatim, tom živom Bogu otkrivamo svoje srce u osobnom dijalogu ljubavi. Razgovor je osoban i živ kao što je živ Bog i čovjek, koji se u ljubavi nalaze zajedno.1 ...

Božje riječi

Bog se po nutarnjem govoru ne objavljuje tek kao neka sila, već kao osoba. To potvrđuje činjenica da on daje odgovore na ljudska pitanja, kroz koje se očituje osobnost Božja. Odgovori pak pokazuju da razumije čovjeka, da želi komunicirati s njim, a to su oznake koje pripadaju osobi. Kao što se kod telepatije u naravnom redu očituje najosobnija sfera ljudske osobe, tako se kod mističkih ‒ božanskih govora očituje najosobnija sfera Božanske Osobe. Oni su nadnaravnog reda, samo treba zaključiti, kada su uistinu istiniti. Primamo ih izravno od Boga.2 To su uistinu Božje riječi, premda su ponekad upućene po posredniku: Mariji, anđelu ili svecu. Kroz njih se uvijek objavljuje Bog kao osoba, koja nešto hoće, koja sve znade i daje odgovore na čovjekova pitanja. To se još više očituje u obećanjima čovjeku. Obećanja opet pretpostavljaju da ih onaj, koji ih daje, ima mogućnost i ispuniti po vlastitom slobodnom djelovanju. (iz knjige)


 

1usp. J. MAMIĆ, Terezijin nauk o molitvi, u Zborniku radova simpozija o 400. obljetnici smrti sv. Terezije Avilske, Zagreb, 10-11 XII., 1982., KS i Hrvatski Karmelićani, Zagreb, 1983., str. 130. 2usp. G. WALTHER, Fenomenologija mistike, 1985., str. 223. 

Cijena: 80 kn Narudžbe

Iscjeljenje ženinih emocija

Cijena: 100 kn Narudžbe